Loire wijnen staan weer op de kaart!

De wijnen uit de val de Loire zijn helemaal terug in de Nederlandse winkels en op de menukaart, gelukkig! Terwijl allerlei Nieuwe Wereld wijnen afgelopen jaren schreeuwden om aandacht, werd er in deze historische wijnregio rustig doorgewerkt aan de kwaliteit en specifieke eigenschappen van de wijnen.

Wat blijkt; Loire wijnen horen helemaal bij de trends van 2015. Van witte mineralige wijnen uit Touraine en Muscadet met een laag alcoholpercentage, via lichtzoete rosé wijnen die met een ijsklontje gedronken mogen worden tot lichte rode wijnen van de Cabernet Franc met weinig tannine. Vermelden we ook nog de Fines Bulles uit Saumur en Vouvray en de bekende Crémant de Loire, dan hebben we het hele gamma compleet.

Gelukkig hebben de wijnwinkels en horeca goed opgemerkt dat de wijnen uit de Loire er weer mogen zijn. De zomer leent zich uitstekend om deze frisse wijnen onder de aandacht te brengen in de winkels en veel restaurants met visgerechten of fruits de mer op het menu adviseren de wijnen van de Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne of Chenin Blanc druif.

 Favoriete zomerwijnen

Birthe van Meegeren-Mol, wijnspecialist bij Gall & Gall, is heel enthousiast over Loire: “We zien een toenemende belangstelling voor Loire wijnen, we hebben ons Loire assortiment daarom flink uitgebreid. Zeker met de geweldige 2014 oogst zijn het wijnen die nooit teleurstellen.”

 Loire by the glass

Bij wijnbars in Nederland wint de streek aan populariteit. Winebar of the Year 2014 Lefebvre in Utrecht heeft 6 verschillende witte AOP Loire wijnen en ook een mooie rode Anjou op de kaart. Ernest Lefebvre: “Naar onze mening is de Loire nooit echt weg geweest, en er is op dit moment echt vraag naar betaalbare wijnen met een relatief laag alcohol percentage. Met de oudere stokken hebben de klassieke gebieden een voorsprong op de “nieuwkomers”, zo ook de Loire. 2014 is voor de Loire een goed jaar geweest, in de neus niet te aromatisch, maar met meer frisse tonen, goede zuren en een krachtige lengte.

Voorbeelden van Loire wijnen met een laag alcohol percentage:

  • Joël Delaunay –  Sauvignon Blanc uit Touraine – 11% – € 9,95 bij Kwast wijninkopers
  • Muscadet de Sèvre et Maine “sur lie” Les Dabinières – Melon de Bourgogne – 12% – € 9, 95 bij www.biowijn.info
  • Domaine de la Charmoise – Gamay uit Touraine – 12% – € 7,95 bij Henry Bloem

Rosé d’Anjou op diverse festivals

Rosé d’Anjou wint ook weer aan populariteit in Nederland. De wijn beschikt vaak over een milde zoetheid en is vrij laag in alcoholpercentage én prijs. Dit maakt het de perfecte wijn voor de zomer! Rosé d’Anjou wordt vaak gezien als ‘instap’ wijn. Door het lichte zoetje is het namelijk makkelijk te drinken, zelfs voor diegene die nog niet graag wijn drinken. Maar de rosé doet zeker niet onder voor haar soortgenoten uit andere regio’s en smaakt ook ontzettend goed in combinatie met zomerse gerechten.

Rosé d’Anjou wijnen zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt:

  • Remy Pannier – 10% – bij Albert Hein voor € 4,49
  • Feu! – 10,5% – bij Jumbo en C1000 voor € 4,09
  • Les Heritiers – 10,5% – bij Plus voor € 3,99

Zo zie je maar, Loire wijnen zijn echt overal verkrijgbaar! Wil je nog meer nieuws en tips krijgen over de Loire Valley Wines? Volg www.facebook.com/vinsdeloirewijnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *