Intense rode wijn uit Ribera del Duero, wel licht gekoeld drinken

Hete zomers, koele nachten; dat maakt de rode Tempranillo druif op z’n best.

Misschien wel het beste wijngebied van Spanje, Ribera del Duero, ligt ten noorden van Madrid en ten zuidwesten van het andere zeer bekende Spaanse gebied Rioja. Toch is Ribera de Duero een totaal andere wijn en niet te vergelijken met welk ander Spaans wijngebied dan ook. Dit komt door de ligging relatief dicht bij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden zelf liggen, zoals de naam van de wijnstreek al doet vermoeden, aan de oevers van de Duero. “Oevers” kan letterlijk en figuurlijk breed opgevat worden, want de Duero heeft zijn loop gaandeweg verlegd en de wijngaarden liggen dus ook op de lichte hellingen van het vroegere dal, tamelijk ver van de rivier.

Het verschil met de rest van “Spanje” zit ‘m ook in de extreme temperatuurverschillen door het jaar heen. Zoals de wijnmakers zelf zeggen: “Het is bij ons 9 maanden winter en 3 maanden HOT HOT HOT”. Maar juist door deze bijzondere klimaat omstandigheden ontwikkelen de druiven zich met volle en complexe aroma’s. Het gebied werd niet voor niets in 2012 door het prestigieuze Wine Enthusiast Magazine uitgeroepen tot ‘Wine Region of the Year’.

Iets meer dan 260 wijnmakers mogen Denominación de Origen Ribera del Duero op hun fles zetten met de classificatie Joven, Crianza, Reserva of Gran Reserva. Om nooit meer te vergeten hierbij een korte uitleg:

Joven – zijn niet of korter dan 12 maanden op hout gelagerd. Deze wijnen worden vaak al enkele maanden na de oogst gebotteld en op de markt gebracht.

Crianza – hebben minstens 12 maanden in eikenhouten vaten doorgebracht en mogen pas na 1 oktober van het tweede jaar verkocht worden.

Reserva – deze elegante en intense wijnen hebben minimaal 36 maanden gerijpt, waarvan minstens 12 maanden op eikenhouten vat.

Gran Reserva – uitmuntende wijnen die 5 jaar en ouder zijn en minimaal 24 maanden op vat gelagerd zijn.

Onze tip: drink een Ribera del Duero altijd iets gekoeld, op zo’n 16 graden, zelfs als de nachten weer wat koeler worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *