Internationale wijnprimeur: Jacob’s Creek Double Barrel

Het is ongetwijfeld de eerste keer dat een groot wijnhuis zich er aan heeft durven wagen; wijn lageren op twee vaten. Eerst op een traditioneel wijnvat, daarna op een whiskey vat. Resultaat is een wijn van hoge kwaliteit, met een bijzondere smaak en absoluut uniek in zijn soort. Onder begeleiding van Brand Ambassador Jim Robertson kon een select gezelschap wijnjournalisten gisteren als eerste proeven en zij waren onverdeeld positief. Jacob’s Creek Double Barrel verschijnt in een gelimiteerde oplage vanaf eind oktober bij geselecteerde vestigingen van Albert Heijn en AH Online.

Nederland viel de eer te beurt om als eerste land buiten Australië de wijn te kunnen proeven. Hiervoor heeft Brand Ambassador Jim Robertson de lange reis gemaakt. Hij is drie dagen in Nederland om de bijzondere wijn te promoten en interviews te geven.

Australië’s bekendste wijn criticus James Halliday gaf de 2013 Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon 92 van de 100 punten: “De invloed van het whiskey vat lijkt sterker hier dan het deed op de eerste ’12 release. Het biedt nog steeds een aanzienlijke portie zwarte bessen, met een romige gladde textuur. De wijn heeft een warme, vloeiende smaak met een indrukwekkend lange afdronk. Er bestaat geen twijfel over de hoge kwaliteit van het fruit en de vakkundigheid van de wijnmakers.

Over Jacob’s Creek Double Barrel Coonawarra Cabernet Sauvignon

De wijnmakers van Double Barrel kwamen op het idee van whiskyvaten door naar andere branches te kijken. Whiskystokers maken immers al veel langer gebruik van onder andere portvaten. Dit bracht de innovatieve wijnmakers van Jacob’s Creek op het idee om het tegenovergestelde te doen; wijn rijpen op oude whiskey vaten. Het team van Jacob’s Creek heeft deze eigen “double barrel” techniek toegepast op de premium rode wijnen uit de vooraanstaande regio Coonawarra. Na fermentatie en 18 maanden rijping in traditionele Franse of Amerikaanse eiken wijnvaten, wordt de wijn overgeschonken in Ierse whiskey vaten, waar het nog 4 tot 6 weken op moet rijpen.

“Het rijpen op whiskey vaten is niet bedoeld om de wijn een whiskey smaak smaak te geven.” Laat Brand Ambassador Jim Robertson duidelijk weten. “De whiskey vaten komen helemaal gedroogd bij ons binnen en transformeren de wijn in een paar weken tot een volwassen, ronde en zeer complexe rode wijn. Niet ontwikkeld voor whiskyliefhebbers, maar voor wijnliefhebbers.”

Verschil in whiskyvaten

Het ontwikkelen van een bijzondere wijn als Jacob’s Creek Double Barrel heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad. Zo’n twee jaar experimenteerden de wijnmakers van Jacob’s Creek met verschillende whisky vaten voordat ze met zekerheid konden vaststellen welk type het meest geschikt was voor dit doeleinde. Uiteindelijk moesten ze de conclusie trekken dat verschillende wijnen verschillende whiskyvaten nodig hebben. Zo ontwikkelt de cabernet sauvignon zich het beste op Ierse whiskey vaten, maar ontwikkelt een syrah zich beter op Schots hout.

Over Jacob’s Creek

Wijnlabel Jacob’s Creek kent een lange geschiedenis, die ons helemaal mee terug neemt naar Australië in 1840, toen William Jacob neerstreek aan de oevers van een naamloze beek. Ondertussen is de naamloze beek vernoemd naar Jacob, en is de naam niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Onder moederbedrijf Pernod Richard is het wijnhuis uitgegroeid tot een van de grootste van Australië en is hun wijn te koop over de hele wereld.

Jacob’s Creek staat bekend om de eigentijdse wijnen met een grote variëteit in expressie en smaak. Het wijnhuis beschikt over commerciële wijnhuizen in Barossa, Adelaide Hills en Coonawarra. De wijnen worden gemaakt met grote zorg, altijd met de consument en haar veranderende smaak in het achterhoofd van de wijnmakers. Met meer dan 7.000 onderscheidingen en prijzen op zak uit alleen al de afgelopen 30 jaar, staat Jacob’s Creek bij de consument voor echte kwaliteit en betrouwbaarheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *