Dé 6 wijntrends waar je over mee moet kunnen praten

Het terras seizoen is ein-de-lijk in zicht dus is het de hoogste tijd om de balans eens op te maken. Over welke wijntrends moet je mee kunnen praten als je dit weekend een flesje wijn besteld op je favo terras? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Want blauwe wijn kan echt niet meer, Nederlandse wijn en wijncocktails zijn daarentegen helemaal hot!

tumblr_nmafmoQxq61ttp16po1_12801. GEKOELDE RODE WIJN
Op een warme zomerdag moet je meestal niet aan een volle, zware rode wijn denken. Maar licht gekoeld kan een rode wijn juist heerlijk verfrissend zijn. Vroeger was rode wijn koelen natuurlijk not done, maar in 2017 mag het gelukkig gewoon!

 

Foto: Wijngaard Kruisboom
Foto: Wijngaard Kruisboom

2. WIJN VAN EIGEN BODEM
Nederlandse wijn is nooit echt een ding geweest, maar 2017 wordt hét jaar. Nederland telt zo’n 200 wijngaarden en de kwaliteit wordt door hard werken en grote inspanning van de Nederlandse wijnboeren alleen maar beter. In steeds meer restaurants, wijnbars en café’s zijn Nederlandse wijnen te bestellen. En dat is gewoon heel tof!

 

cc5658f34a99344136737ef4fa8e47013. WIJNCOCKTAILS & SLUSHIES
Vorig jaar was de Frozé natuurlijk al een dikke hit. Dit jaar verwachten we nog meer variaties van cocktails en slushies met bevroren fruit en wijn als hoofdbestandsdeel in plaats van sterke dranken. Wel zo fijn als je in het zonnetje op een terras zit :).

 

 

 

say-no-alcohol-clipart-vzhcuE-clipart4. ALCOHOLVRIJE WIJN
Net als gekoelde rode wijn was alcoholvrije wijn not done en de kwaliteit vaak om te huilen. Maar ook de kwaliteit van alcoholvrije wijn is door de jaren heen sterk verbeterd en wordt net als het alcoholvrije bier steeds populairder. Ideaal voor zwangere vrouwen of als je de hele dag in het park wilt zitten zonder de volgende dag met hoofdpijn achter je bureau te kruipen. Heeft zo z’n voordelen dus!

 

 

biologische-of-biodynamische-wijn-weet-u-het-versc5. VERANTWOORDE WIJN
Biodynamisch, bio-organisch, 100% natuurlijk… Al die termen zijn nog even wennen, maar wel heel populair! Steeds meer mensen en ook restaurants willen (zo veel mogelijk) bio zijn. Wijnboeren spelen daar op in waardoor bio-wijn niet meer iets exclusiefs maar steeds vaker vanzelfsprekends is.

 

huiswijnen6. BETERE HUISWIJNEN
“Doe mij maar een Chardonnaytjekan dit jaar echt niet meer als je in een bar staat. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders zeer ontevreden zijn over de kwaliteit van huiswijnen in de horeca. Men wil meer keus en beter advies. We zien dat veel café’s en restaurants hier al op inspelen maar verwachten dit jaar hierin nog een sterke verbetering in te zien! Wijnbars zijn van dit punt natuurlijk uitgesloten 😉